Dożynkom powiatowym w Ryglicach będzie towarzyszyć niecodzienna inicjatywa „Smaki mojego domu - tradycje kulinarne powiatu
tarnowskiego”. W ramach tego przedsięwzięcia m.in. kilka kół gospodyń wiejskich zmierzy się z wyzwaniem jak najwierniejszego
odtworzenia XIX-wiecznej potrawy – zupy pejzanki. A to tylko element większej całości kulinarnych atrakcji. Impreza odbędzie się w
niedzielę, 27 sierpnia w godz. 14-20.
W ramach „Smaków mojego domu” przewidziano warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania wybranych potraw, pokaz kulinarny, a także
kiermasz kulinarny połączony z degustacją i prezentacją różnego rodzaju produktów i dań kulinarnych.
– Aktualnie na terenie powiatu tarnowskiego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie prowadzi badania związane z zachowaniem niematerialnego
dziedzictwa kulturowego, w tym tradycyjnych regionalnych potraw z pogranicza województw małopolskiego i podkarpackiego. W ramach
realizowanego zadania chcielibyśmy zaprezentować charakterystyczne dla naszego regionu potrawy, opowiedzieć o ich historii i związanych z
nimi tradycjami, a poprzez warsztaty i pokazy kulinarne nauczyć sposobu ich przyrządzania. Każdy uczestnik wydarzenia będzie miał
możliwość ich degustacji – podkreślają organizatorzy z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.
Warto dodać, że w obliczu masowej produkcji jednorodnego i często mało wartościowego jedzenia coraz więcej osób poszukuje potraw i
dań unikalnych, specyficznych dla danego obszaru. Tymczasem każde miejsce posiada dziedzictwo, które wpisane jest w jego tożsamość.
Często jest to tradycyjna kuchnia, będąca swoista wizytówką danego miejsca. Tarnowska Organizacja Turystyczna chce wyeksponować te atuty,
aby kuchnia została zauważona i doceniona przez mieszkańców, turystów, miłośników dziedzictwa etc.
- Niejeden kucharz przekonał się, że przepisy znalezione w starych książkach bywają trudne do odtworzenia. Mało kto obecnie wie, ile to
łut drożdży albo garniec mąki – dodają inicjatorzy projektu. Dożynki powiatowe są doskonałą okazją, aby w łatwy sposób
dotrzeć do szerokiego grona odbiorców.
– Chcemy wykorzystać przepisy odnalezione przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w działalności instytucji kultury i szkół
gastronomicznych z terenu powiatu oraz przy współpracy z Powiatem Tarnowskim zadbać o ich kultywowanie m.in. w ramach prowadzonych przez
powiat instytucji kultury czy placówek edukacyjnych. Przepisy zostaną wykorzystane podczas bezpłatnych warsztatów dla szkół oraz w
programach popularyzujących turystykę kulinarną, np. w ramach Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE – zdradza Tarnowska
Organizacja Turystyczna.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Narodowego Centrum Kulturyw ramach programu Kultura - Interwencje. Edycja 2023