W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka
Zadzwoń do nas !   +48 14 626 83 14

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Tarnowskiej Organizacji Turystycznej
2019-09-23

Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego

”Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej

„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Jaka jest przyszłość rolnictwa ekologicznego w Polsce? Na pewno mamy duży potencjał, który niestety może być zmarnowany. Po kilku miesiącach działań, rolnicy i producenci z czterech województw (małopolskiego, mazowieckiego, lubelskiego i świętokrzyskiego) znów się spotkali. Tym razem po to, aby podsumować operację pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

Spotkanie w formie seminarium w którym udział wzięło blisko 30 osób miało miejsce 16 września 2019 roku tj. poniedziałek w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przy ul. Świętokrzyskiej 20 w Warszawie.   

To ostatni etap konsultacji z rolnikami. W trakcie seminarium dyskutowano między innymi o tym, co zdaniem rolników jest istotne i co powinno znaleźć się w do oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Ważny też był głos świata nauki nie tylko odnośnie proponowanych działań ale też współpracy rolników, która jest bardzo ważna w kontekście strategii i działań mających rozwijać nasze rolnictwo ekologiczne. Eksperci biorący udział w pracach nad Strategią Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego wzięli udział w panelu dyskusyjnym w trakcie którego szeroko omówiono rekomendowane w ramach strategii działania na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego.

Pierwsze spotkanie rolników z czterech województw miało miejsce w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (pow. tarnowski, woj. małopolskie). Następnie członkowie Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA oraz rolnicy uczestniczyli w czterech dużych imprezach plenerowych (w: małopolskim, lubelskim, świętokrzyskim i mazowieckim), gdzie edukowano zarówno dorosłych, jak i dzieci, degustowano, edukowano oraz ankietowano na temat świadomości konsumentów o żywności ekologicznej, jej dostępności czy rozpoznawalności znaku euroliścia.

Prezentacja wyników ankiety odbyła się właśnie podczas seminarium podsumowującego w Warszawie. W stolicy próby oceny wpływu operacji „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” na realizację Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w Polsce podjęła się specjalistka w tej dziedzinie – Dorota Metera, prezes zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. Oczywiście nie zabrakło też pasjonującej dyskusji na zakończenie seminarium. 

Pomysłów na polepszenie sytuacji rolników i producentów ekologicznych jest wiele. Są to m. in.: wprowadzenie ekożywności do szkół i przedszkoli, posiłki regeneracyjne dla sportowców oparte o produkty ekologiczne, edukacja w gospodarstwach demonstracyjnych,  bądź działania promocyjne, jak ustanowienie polskiego dnia rolnictwa ekologicznego, kampanie w przychodniach, nagłośnienie żywności ekologicznej w mediach publicznych, zaangażowanie znanych osób do popularyzacji ekożywności, warsztaty i pokazy kulinarne, aktywność ośrodków miejskich, by zachęcać do zakupów prosto od rolników, co ograniczy też ilość śmieci i opakowań plastikowych czy utworzenie specjalnego krajowego funduszu promocji rolnictwa ekologicznego.

 

Operacja realizowana jest w partnerstwie z Tarnowską Organizacją Turystyczną.

 

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”
Instytucją odpowiedzialną za treść jest Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

 

 

 

Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego Wiedzą, jak wpłynąć na przyszłość rolnictwa ekologicznego
© 2019 lot.tarnow.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone