W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Tarnowskiej Organizacji Turystycznej
2018-10-31

Uczą dzieci rolnictwa od kuchni

Ogródek edukacyjny przy Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej jest jeszcze ciekawszym miejscem dla dzieci i młodzieży. Obiekt został rozbudowany, dzięki czemu oferta kreatywnych i darmowych zajęć edukacyjnych zyskała na atrakcyjności. W ogródku można na jeden dzień zamienić się w młodego rolnika i w międzyczasie prac polowych skosztować lokalnych przysmaków czy zobaczyć krowę.

- To być może zaskakujące, ale wiele dzieci jest przekonanych, że mleko pochodzi z kartonu a nie od krowy. Tego typu przykłady można mnożyć. Nasz ogródek jest doskonałym narzędziem wspomagającym rozwój dzieci i miejscem, w którym w atrakcyjny sposób dzieci poszerzają wiedzę, wyobraźnię, kreatywność – mówi Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA, które prowadzi Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej.  Do dyspozycji najmłodszych, za darmo są zarówno zajęcia w ogródku edukacyjnym, jak i projekcja filmu „Zwierciadło czasu” o ginących zawodach czy wstęp do Centrum Produktu Lokalnego, gdzie zlokalizowano pracownie i wystawy tematyczne, a także sklepik z pamiątkami i produktami lokalnymi.

W ogrodzie znajdują się warzywa, owoce, zioła. Zamontowano donice, w których dzieci mogą samodzielnie posadzić rośliny. Jest też szklarnia. Ogródek daje możliwość interakcji z przyrodą, dzieci uczą się rozpoznawać rośliny i warzywa, dowiadują się jak wyglądają i pachną zioła, jak uprawiamy warzywa i owoce, co należy spożywać.  Przestrzeń wokół Centrum została zaadoptowana do organizacji kreatywnych zajęć edukacyjnych.

Bezpłatne zajęcia podzielono na pakiety – „Z ekologią za pan brat”, „Z grządki prosto na stół” i „Być jeden dzień młodym rolnikiem”. Zajęcia prowadzą członkowie stowarzyszenia, którzy są rolnikami doświadczonymi w produkcji zdrowej żywności. Gospodarze w ciekawy sposób odkrywają tajniki rolnictwa, dzielą się swoim bogatym doświadczeniem. Zajęcia są zróżnicowane w zależności od pory roku, okraszone degustacją regionalnych, ekologicznych specjałów.

- Aktualnie wielkim zagrożeniem dla dzieci są złe nawyki żywnościowe zaś dla przyrody postępująca chemizacja i monokultura - uprawianie tych samych roślin na dużych powierzchniach – zaznacza Jan Czaja.

Na uczniów czeka kilka godzin pasjonującej nauki poprzez zabawę oraz eksperymentowanie. Istnieje także możliwość organizacji indywidualnych spotkań i warsztatów. Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel.: 14 307 05 01 czy na stronie internetowej: http://www.cpl.odrolnika.pl/ogrodek-edu.

Co ciekawe, ogródek edukacyjny w Rzuchowej należy do Małopolskiego Szlaku Ogrodów Ozdobnych, Użytkowych i Edukacyjnych. To kolejny z ambitnych projektów Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA. Do Małopolskiego Szlaku Ogrodów należą również m. in.: Park Kultury i Rzemiosła w Muszynie, Ogród Jana Pawła II w Inwałdzie, Ogrody Królewskie na Wawelu, Ogród pełen lawendy w Proszowicach/Ostrowie czy Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego.

 

„Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu ofert z turystyki pn. „Małopolska Gościnna”

Uczą dzieci rolnictwa od kuchni
© 2018 lot.tarnow.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone